En av SOS Barnbyars barnvänliga platser i Syrien.En av SOS Barnbyars barnvänliga platser i Syrien.

Kriget i Syrien nu inne på sitt sjunde år

Kriget i Syrien har hållit på i sex år och situationen för barnen i många delar av landet är alltjämt akut. I samband med årsdagen meddelar SOS Barnbyar att insatserna i Syrien ska utökas.

SOS Barnbyar har arbetat i landet sedan 1981 och har under de senaste åren ökat insatserna i takt med att kriget eskalerat.  SOS Barnbyars internationella chef för katastrofinsatser, Andreas Papp, besökte nyligen SOS Barnbyars hjälpcenter för familjer på flykt från sina hem i Aleppo. Här distribueras mat till ungefär 18 000 personer dagligen, det finns dricksvatten och barnvänliga platser dit barn kan få komma för att leka och känna sig trygga på dagarna.

Andreas Papp träffade barn och familjer som saknar allt. Han ger en bild av ett land i kaos:

”Barnen ser på dig med tomma och sorgsna ögon. De saknar hela kläder, leksaker och skrivböcker till skolan. Många saknar också en skola att gå till. När jag frågar barnen vad de vill bli svarar de, bagare, läkare eller lärare – allt som de själva är utan.”

”Barnen har drabbats enormt under striderna runt Aleppo. Många av dem har inte kunnat vara utomhus på flera år. Och sedan när de flydde, såg de för första gången hur hela områden står i ruiner. Barn har sett sina föräldrar dödas, eller hittat dem döda efter attacker. Det här är trauman som vi behöver ta tag i omedelbart så inte barnen blir skadade för livet. Sjukvårdspersonal och lärare behöver lära sig mer om att bearbeta trauman hos barn. Men det råder också stor brist på läkare och sjuksköterskor inom vården. För att lindra den bristen erbjuder vi enklare sjukvård på SOS Barnbyars hjälpcenter men vi kan inte ta emot alla patienter som behöver vård.”

”Nu måste vi hjälpa till att återuppbygga förstörda skolor, så vi kan erbjuda barnen en utbildning och hopp om en framtid. Det är mycket vanligt att barn inte kommer iväg till skolan för att de måste arbeta för att hjälpa till att försörja familjen. ”

”På min resa såg jag också hur engagerade och ambitiösa våra SOS-medarbetare i Syrien är.  Både vår anställda personal och alla de frivilliga som arbetar för att hjälpa barnen. Våra kollegor kämpar men de behöver stöd i sitt arbete och de behöver utbildning och resurser för att kunna erbjuda den nödhjälp som så många behöver.”

”Det viktigaste för människorna här är mat, vatten och akut sjukvård – vi jobbar med det liksom flera andra organisationer på plats. Men utöver det behöver de hjälp att bearbeta sina upplevelser, psykologiskt och känslomässigt, och för barnens del, att få gå i skolan. Det är här jag ser att vi inom SOS Barnbyar behöver utöka våra insatser i landet.”

(2017-03-15)

 

PKL_25_milj_Karlsson_300

SOS Barnbyar får 25 miljoner från Postkodlotteriet

Sverige

SOS Barnbyar tilldelades i går kväll 25 miljoner kronor av Postkodlotteriet i den årliga utdelningen till ideella organisationer.

publicerad 07 mars 2017

cloe_300x250

Så gjorde vi skillnad under 2016!

Business Mag.

Tack vare våra givare kan SOS Barnbyar ge över 700 000 barn och föräldrar runt om i världen, möjlighet till en bättre framtid. Se filmen om Cloe, som är ett av alla de barn som fått en andra chans. Det hade inte varit möjligt utan ert stöd. Dela gärna filmen i era egna kanaler. Se vilka företag […]

publicerad 26 januari 2017

SOS_BARN_ETTAN_320x250_2

SOS Barn – läs senaste numret här

Sverige

Ett rykande färskt nummer av vårt magasin SOS Barn. Läs tidningen som blädderbar PDF här.

publicerad 28 november 2016

Ecuador Ungdomsprogram

Så bygger unga i Ecuador en bättre framtid

Business Mag.

Dayana, 18, bor i kuststaden Portoviejo i Ecuador. Hon och hennes man fick en chans att skapa sig ett bättre liv genom i SOS Barnbyars ungdomsprogram. Projektet stöds av vårt partnerföretag Fazer.

publicerad 10 november 2016