Etiopien torka

SOS Barnbyar stärker katastrofarbetet i Etiopien

Torkan i södra och östra Afrika är akut och missväxten som följer i dess spår har orsakat svält bland miljoner människor. Nu ökar SOS Barnbyar insatserna för att lindra nöden.

SOS Barnbyar inledde förra året räddningsprogram, i främst Etiopien och Malawi, efter varningar om att miljontals människor stod inför svår mat- och vattenbrist till följd av väderfenomenet El Niño.

BLI FADDER- KLICKA HÄR

Nu rapporterar FN att torkan hotar livsmedelsförsörjningen i Etiopien, Kenya, Somalia, Sydsudan, Uganda och Tanzania. Situationen i Etiopien är akut och miljoner människor hotas av svält, 9,2 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten och FN uppskattar att nästan 460 000 barn under fem års ålder är svårt undernärda.

I östra Harargheregionen i Etiopien är situationen särskilt allvarlig. Trots att marken ser grön ut så har otillräckligt med regn och brist på säd lett till missväxt. Etiopierna kallar det ”grön hunger.”

Invånarna här är beroende av djurhållning. 2,4 miljoner bönder kan inte längre försörja sig. Hittills har de förlorat 75 % av sin boskap och de återstående djuren är ofta undernärda och utmärglade.

SOS Barnbyar driver sju barnbyar, 14 skolor, förskolor och ett antal familjestärkande program i landet. Områden som är speciellt utsatta är Gode och Harar. Där finns två barnbyar och flera familjestärkande program som nu även de, drabbas av bristen på mat och vatten.

SOS Barnbyar har startat en räddningsinsats  i städerna. Mat och näringstillkost delas ut. Gravida och ammande mödrar som är bland de mest utsatta grupperna får extra stöd.

Sahlemariam Abebe, SOS Barnbyars nationella chef i Etiopien, är en av de drivande krafterna i processen för att bygga upp nödhjälpsarbetet, en process som ska förbättra den framtida beredskapen i länder som drabbas av väderrelaterade katastrofer. Men just nu ligger SOS Barnbyars fokus på nödhjälp i form av mat, vatten, sanitet och hälso- och sjukvård.

Även i grannlandet Somalia har SOS Barnbyar startat nödhjälpsprogram på grund av torkan.

(2017-02-27)

PKL_25_milj_Karlsson_300

SOS Barnbyar får 25 miljoner från Postkodlotteriet

Sverige

SOS Barnbyar tilldelades i går kväll 25 miljoner kronor av Postkodlotteriet i den årliga utdelningen till ideella organisationer.

publicerad 07 mars 2017

cloe_300x250

Så gjorde vi skillnad under 2016!

Business Mag.

Tack vare våra givare kan SOS Barnbyar ge över 700 000 barn och föräldrar runt om i världen, möjlighet till en bättre framtid. Se filmen om Cloe, som är ett av alla de barn som fått en andra chans. Det hade inte varit möjligt utan ert stöd. Dela gärna filmen i era egna kanaler. Se vilka företag […]

publicerad 26 januari 2017

SOS_BARN_ETTAN_320x250_2

SOS Barn – läs senaste numret här

Sverige

Ett rykande färskt nummer av vårt magasin SOS Barn. Läs tidningen som blädderbar PDF här.

publicerad 28 november 2016

Ecuador Ungdomsprogram

Så bygger unga i Ecuador en bättre framtid

Business Mag.

Dayana, 18, bor i kuststaden Portoviejo i Ecuador. Hon och hennes man fick en chans att skapa sig ett bättre liv genom i SOS Barnbyars ungdomsprogram. Projektet stöds av vårt partnerföretag Fazer.

publicerad 10 november 2016