Foto: Vincent TremeauFoto: Vincent Tremeau

Våldsamma konflikten i Västafrika tvingar hundratusentals på flykt

SOS Barnbyar finns på plats och intensifierar nu hjälpinsatserna i Västafrika. En våldsam konflikt utlöst av Boko Haram har spridit sig från Nigeria till Niger, Tchad och Kamerun.

FN uppskattar att mer än 300 000 människor nu lever i olika flyktingläger i Diffa-regionen i Niger. Mer än hälften av dem är barn. Frilansfotograf Vincent TREMEAU har dokument vardagen, och inte minst försöken att göra livet så normalt som möjligt för barn som har flytt från den våldsamma konflikten.

Konflikten har orsakat stora skador på viktig infrastruktur såsom sjukhus, skolor, vägar, marknader och jordbruksmark. 20 000 människor har dödats, 2,6 miljoner är fördrivna och 9,2 miljoner behöver katastrofhjälp.

Området kring Tchadsjön klassificeras som Afrikas snabbast växande flyktingkris och SOS Barnbyar har under lång tid gett stöd till konfliktens offer i Diffa-regionen i Niger, och startar nu en ny insats i Borno-området i Nigeria.

Foto: Vincent Tremeau

Det kommer många flyktingar till SOS Barnbyars kliniker. I normala fall är det i genomsnitt 630 fall av undernäring bland barn, efter krisen ökade antalet med 160 procent.

– Jag undersöker omkring 30 barn per dag och behandla malaria, förkylningar, ögoninflammation, diarré, enkla skador och särskilt undernäring. Aissata Hamani, hälsoarbetare på en av SOS Barnbyars kliniker.

SOS Barnbyar har etablerat flera säkra platser där hundratals barn och ungdomar varje dag får en chans att leka, delta i aktiviteter, undervisning och skaffa nya vänner.

Foto: Vincent Tremeau
Foto: Vincent Tremeau

Vinternätterna är kalla även i Diffa, och SOS Barnbyar delar ut varma kläder till barn.

SOS Barnbyars katastrofhjälp omfattar:

  • tillhandahålla mat, rent vatten, hygienartiklar och andra förnödenheter
  • screening och behandling av undernäring
  • säkra platser och dagcenter för barn där de kan få psykologisk övervakning och skydd mot våld
  • psykosocialt stöd till barn som genomgår behandling för undernäring
  • identifiering, registrering och återförening för barn som skilts från sina familjer (i samarbete med flera andra organisationer)
  • stöd till lokala sjukvårdsinrättningar och mobila kliniker i flyktingläger
  • skolmaterial och aktiviteter som innebär lärande för barn som går miste om sin skolgång
  • stöd till återuppbyggnaden av jordbruket
PKL_25_milj_Karlsson_300

SOS Barnbyar får 25 miljoner från Postkodlotteriet

Sverige

SOS Barnbyar tilldelades i går kväll 25 miljoner kronor av Postkodlotteriet i den årliga utdelningen till ideella organisationer.

publicerad 07 mars 2017

cloe_300x250

Så gjorde vi skillnad under 2016!

Business Mag.

Tack vare våra givare kan SOS Barnbyar ge över 700 000 barn och föräldrar runt om i världen, möjlighet till en bättre framtid. Se filmen om Cloe, som är ett av alla de barn som fått en andra chans. Det hade inte varit möjligt utan ert stöd. Dela gärna filmen i era egna kanaler. Se vilka företag […]

publicerad 26 januari 2017

SOS_BARN_ETTAN_320x250_2

SOS Barn – läs senaste numret här

Sverige

Ett rykande färskt nummer av vårt magasin SOS Barn. Läs tidningen som blädderbar PDF här.

publicerad 28 november 2016

Ecuador Ungdomsprogram

Så bygger unga i Ecuador en bättre framtid

Business Mag.

Dayana, 18, bor i kuststaden Portoviejo i Ecuador. Hon och hennes man fick en chans att skapa sig ett bättre liv genom i SOS Barnbyars ungdomsprogram. Projektet stöds av vårt partnerföretag Fazer.

publicerad 10 november 2016