Sos Barnbyar Hammarkullen. 
Foto:Emelie AsplundSos Barnbyar Hammarkullen. Foto:Emelie Asplund

SOS Barnbyars inviger verksamheten i Sverige

På onsdag 18 januari invigs SOS Barnbyars mentorsprogram och Ungdomscenter i Hammarkullen, Göteborg. SOS Barnbyars professionella mentorer ska stötta unga i utsatthet till ett självständigt, självförsörjande liv.

I Hammarkullen, på Bredfjällsgatan, ligger SOS Barnbyars första operativa verksamhet i Sverige. Där arbetar SOS Barnbyars professionella mentorer med att stötta ensamkommande barn med ebo-placering, det vill säga ensamkommande barn och unga som bor hos anhöriga eller bekanta,  och familjer som barnen lever hos.

– Ensamkommande barn med ebo-placering har en högre risk för framtida utsatthet och utanförskap än andra ensamkommande barn, då de ofta lever hos familjer som själva är dåligt etablerade i Sverige. Familjerna präglas ofta av arbetslöshet och psykisk ohälsa. Det finns också mycket lite riktat stöd till de här barnen. Vi vill arbeta med de mest utsatta barnen och därför fokuserar vår verksamhet i Sverige initialt på dem, berättar Catharina Gehrke, generalsekreterare SOS Barnbyar.

Sex mentorer och en gruppchef arbetar i Ungdomscentret och de kommer att vända sig till unga i åldern 16-21 år. Mentorernas arbete bygger på en modell som SOS Barnbyar tagit fram och som har grundstenarna lärande, nätverk och stärka familjen och individen.

– Vi arbetar preventivt och därför stöttar vi även de familjer som barnen bor hos. Ju tryggare familjen är, desto tryggare blir barnen, fortsätter Catharina Gehrke.

Verksamheten i Hammarkullen sker i samverkan med Angereds socialtjänst och Bostadsbolaget i Göteborg. Mentorerna arbetar dessutom nära frivilliga, sociala och offentliga instanser i området.

Verksamheten finansieras genom bidrag och stöd från bland annat Familjen Erling Perssons Stiftelse, Svenska PostkodLotteriet, Apotea, Synsam, Semcon och Swedbank. Angereds Stadsdel ger också bidrag för insatser som mentorerna gör med barnen och ungdomarna.

– Vi vet att näringslivet vill vara med och driva en positiv hållbar utveckling framåt. Det är fantastiskt och vi ser oss som navet som förenar individens behov med samhällets möjligheter, avslutar Catharina Gehrke.

PKL_25_milj_Karlsson_300

SOS Barnbyar får 25 miljoner från Postkodlotteriet

Sverige

SOS Barnbyar tilldelades i går kväll 25 miljoner kronor av Postkodlotteriet i den årliga utdelningen till ideella organisationer.

publicerad 07 mars 2017

cloe_300x250

Så gjorde vi skillnad under 2016!

Business Mag.

Tack vare våra givare kan SOS Barnbyar ge över 700 000 barn och föräldrar runt om i världen, möjlighet till en bättre framtid. Se filmen om Cloe, som är ett av alla de barn som fått en andra chans. Det hade inte varit möjligt utan ert stöd. Dela gärna filmen i era egna kanaler. Se vilka företag […]

publicerad 26 januari 2017

SOS_BARN_ETTAN_320x250_2

SOS Barn – läs senaste numret här

Sverige

Ett rykande färskt nummer av vårt magasin SOS Barn. Läs tidningen som blädderbar PDF här.

publicerad 28 november 2016

Ecuador Ungdomsprogram

Så bygger unga i Ecuador en bättre framtid

Business Mag.

Dayana, 18, bor i kuststaden Portoviejo i Ecuador. Hon och hennes man fick en chans att skapa sig ett bättre liv genom i SOS Barnbyars ungdomsprogram. Projektet stöds av vårt partnerföretag Fazer.

publicerad 10 november 2016