SOS Barnbyar Niger

Musikhjälpen ger utbildning åt barn på flykt i Niger

Tusentals barn och vuxna är på flykt undan krig och terror i Niger. Nu har SOS Barnbyar tack vare Musikhjälpen och Radiohjälpen fått 1,3 miljoner kronor för att barn på flykt i Niger ska få gå i skolan.

SOS Barnbyar har bedrivit nödhjälp i området sedan 2015. Hittills har vi erbjudit skydd, psykologiskt stöd, hälsovård, mat och friskt vatten. Tack vare de pengar som Musikhjälpen och Radiohjälpen bidrar med kan vi ta steget vidare och ge barn mellan 9 och 14 år en möjlighet att gå i skolan. Barnen i flyktingläger i till exempel Diffa lever under svåra förhållande. De har varit på flykt länge och i många fall blivit helt utan skolgång.

”Barn i krig har rätt att gå i skolan” var temat för 2016 år Musikhjälpen. LÄS OM MUSIKHJÄLPEN. SOS Barnbyar är en av 8 organisationer som fått pengar för projekt som ger barn i krig den möjligheten.  LÄS OM ALLA BIDRAG

Projektets syfte är att säkerställa utbildning för barn. SOS Barnbyar ska erbjuda informell utbildning på barnsäkra platser till 360 barn, hälften av dem flickor. De här barnen har ofta hamnat utanför skolsystemet. Barnen får nu undervisning utifrån den nivå de befinner sig på så att de får en chans att kunskapsmässigt komma ikapp.

Dessutom får 60 lärare fortbildning och träning i att undervisa och stödja barn som lever i utsatthet och har upplevt trauma. Genom denna insats integreras psykosociala aspekter i undervisningen och på sikt ska samhällets förmåga att upptäcka och hantera psykosocial ohälsa hos barn stärkas.

Niger är mycket fattigt, landet rankas sist på FN: s Human Development Index. Klimatförändringar har slagit hårt mot Niger och landet har svårt att klara av sin egen livsmedelsproduktion.  Under de senaste två åren har Niger drabbats av översvämningar, torka och utbrott av smittsamma sjukdomar som mässling och kolera.

De senaste åren har osäkerheten i Niger och de närmaste grannländerna ökat, terrorgruppen Boko Haram driver människor att lämna sina hem och Niger har fått ta emot flyktingar från bland annat grannländerna Mali och Nigeria. Många av de flyktingarna finns just nu i lägret i Diffa.

88_0K6A7210_620
Flyktinglägret i i Diffa.

(2017-02-10)

PKL_25_milj_Karlsson_300

SOS Barnbyar får 25 miljoner från Postkodlotteriet

Sverige

SOS Barnbyar tilldelades i går kväll 25 miljoner kronor av Postkodlotteriet i den årliga utdelningen till ideella organisationer.

publicerad 07 mars 2017

cloe_300x250

Så gjorde vi skillnad under 2016!

Business Mag.

Tack vare våra givare kan SOS Barnbyar ge över 700 000 barn och föräldrar runt om i världen, möjlighet till en bättre framtid. Se filmen om Cloe, som är ett av alla de barn som fått en andra chans. Det hade inte varit möjligt utan ert stöd. Dela gärna filmen i era egna kanaler. Se vilka företag […]

publicerad 26 januari 2017

SOS_BARN_ETTAN_320x250_2

SOS Barn – läs senaste numret här

Sverige

Ett rykande färskt nummer av vårt magasin SOS Barn. Läs tidningen som blädderbar PDF här.

publicerad 28 november 2016

Ecuador Ungdomsprogram

Så bygger unga i Ecuador en bättre framtid

Business Mag.

Dayana, 18, bor i kuststaden Portoviejo i Ecuador. Hon och hennes man fick en chans att skapa sig ett bättre liv genom i SOS Barnbyars ungdomsprogram. Projektet stöds av vårt partnerföretag Fazer.

publicerad 10 november 2016